De E-Tourneo Courier: compacte EV met maximale ruimte en bruikbaarheid

Zuiver elektrische E-Tourneo Courier: maximum aan ruimte en functionaliteit

17/05/2023
Ford E-Tourneo Courier stuurwiel

Ford heeft in Kopenhagen (Denemarken) zijn gloednieuwe E-Tourneo Courier onthuld, in het kader van Bring On Tomorrow Live, een evenement dat Fords nieuwe en compromisloze elektrische aanpak in de kijker zet. Geboren voor het avontuur en klaar om te spelen: de E-Tourneo Courier is een vijfzits MAV (multi-activity vehicle) met opvallende SUV-designtrekjes, een zee aan ruimte voor de inzittenden en hun bagage en een compacte, stadsvriendelijke voetafdruk.

De jongste telg in Fords veelzijdige Tourneo-familie heeft een geraffineerde, zuiver elektrische aandrijving, aangevuld met een uitgebreid scala aan digitale belevingen en geconnecteerde functies om het EV-bezit aantrekkelijk en toegankelijk te maken met handige over-the-air updates om het product na verloop van tijd nog beter te maken.

De E-Tourneo Courier is een van tien zuiver elektrische modellen die Ford tegen 2024 in Europa zal lanceren. Vanaf 2035 wil de constructeur enkel nog emissievrije voertuigem verkopen in de regio. Ford zal wereldwijd 50 miljard dollar investeren om tegen het einde van 2026 zijn doelstelling van meer dan 2 miljoen zuiver elektrische voertuigen te halen.

Het zuiver elektrische model wordt in 2024 verkrijgbaar voor klanten in heel Europa. Hij voegt zich dan bij de Tourneo Courier met EcoBoost-benzinemotor, die vanaf deze zomer kanworden besteld en waarvan de eerste exemplaren nog voor eind 2023 zullen worden geleverd.


“Opwindende nieuwe modellen zoals de E-Tourneo Courier vormen de toekomst voor Ford in Europa: elektrisch, leuk en gedreven door een niet-aflatende behoefte aan avontuur. Onze nieuwe, zuiver elektrische MAV (multi-activity vehicle) is de jongste demonstratie van onze wereldwijde miljardeninspanningen om over te schakelen op een grootschalige EV-productie en onze klanten must-have geconnecteerde voertuigen te bieden,” verklaarde Martin Sander, General Manager, Ford Model e voor Europa.


Ford E-Tourneo Courier frunk

Ontwikkeld voor avontuur

De E-Tourneo Courier werd van nul af aan nieuw ontwikkeld met het oog op een ruim en praktisch design in een wendbaar en compact totaalpakket. Korte overhangen en strakke, eenvoudige lijnen benadrukken de visuele breedte en robuustheid van het koetswerk, terwijl de specifieke EV-neus een futuristisch ogende, wagenbrede lichtstrip combineert met Fords typische grille met ‘chrome diamond’-afwerking.

De zuiver elektrische MAV (multi-activity vehicle) werd ontwikkeld om comfortabel plaats te bieden aan vijf volwassenen en hun bagage. Met zijn tweedelige achterbank (60/40) en zijn ruim 44 procent grotere koffervolume dan bij de vorige Tourneo Courier komt hij bovendien een stuk praktischer voor de dag. De inzittenden genieten ook meer schouder- en hoofdruimte, en kunnen rekenen op tal van handige opbergmogelijkheden, waaronder een configureerbare middenconsole, een verborgen bergvak in de koffer en een 44 liter grote ‘frunk’ of voorkoffer.

De digitale beleving in het interieur is opgebouwd rond het opvallende ‘digiboard’-dashboard met volledig digitale instrumenten en het SYNC 4 infotainmentsysteem, dat zich laat bedienen via het 12 duim grote aanraakscherm.1 Het volledig geconnecteerde interieur omvat de draadloze versie van Android Auto en Apple CarPlay2, alsook een draadloze smartphonelader om onderweg verbonden te blijven. Over-the-air updates kunnen de functionaliteit van de auto na verloop van tijd verbeteren, zonder dat de eigenaar een dealer hoeft te bezoeken.

De E-Tourneo Courier is verkrijgbaar met een brede waaier van stijlvolle uitvoeringen, waaronder de opvallende Active-versie met contrasterende dakkleur, robuust ogende wielkastverbreders, dakrails en unieke zetelstoffen.


"We hebben de E-Tourneo Courier ontworpen om vanaf de eerste dag indruk te maken, of u nu op avontuur vertrekt of de achterbank neerklapt om klusmaterialen in te laden. Dat nononsensekarakter uit zich ook in het koetswerkdesign,” aldus Amko Leenarts, Design director bij Ford of Europe. “Het SUV-geïnspireerde design is robuust vanbuiten en ruim vanbinnen, terwijl de moderne EV-details extra exclusiviteit toevoegen en duidelijk aangeven dat de E-Tourneo Courier deel uitmaakt van Fords elektrische revolutie."


Ford E-Tourneo Courier opladen

Nieuwe, zuiver elektrische beleving

De vloeiende en verfijnde zuiver elektrische rijervaring wordt verzekerd door de 100 kW (136 pk) sterke elektromotor van de E-Tourneo Courier, en wordt nog verbeterd met de inschakelbare ‘one-pedal’-rijmodus. Met het meest complete gamma van geavanceerde rijhulpsystemen in zijn klasse worden zowel dagelijkse ritten als langere verplaatsingen een stuk minder zwaar. De bestuurder heeft ook de keuze uit de rijmodi ‘Normal’, ‘Eco’ en ‘Slippery’.

Het voertuig kan worden opgeladen met wisselstroom (11 kW) en gelijkstroom (100 kW) en het oplaadbeheer wordt vereenvoudigd door Fords end-to-end oplaadoplossing voor thuis, een handige app en de mogelijkheid om oplaadbeurten te plannen en zo waar mogelijk te genieten van lagere energietarieven. Een typische nachtelijke oplaadbeurt van 10 tot 100 procent op wisselstroom duurt 5,7 uur.3 Ook de Ford-software en het BlueOval Charge Network – dat tegen 2024 maar liefst 500.000 oplaadpunten moet tellen – maken het makkelijker om openbaar op te laden: aan een snellader op gelijkstroom kunnen klanten in nauwelijks 10 minuten tijd 87 kilometer rijbereik recupereren of in minder dan 35 minuten opladen van 10 tot 80 procent wanneer ze snel extra energie nodig hebben.3

De E-Tourneo Courier zal vanaf de tweede helft van 2024 van de band rollen in het Roemeense Craiova, waar ook de cross-over Puma wordt gebouwd. Fords populairste personenwagen krijgt tegen 2024 trouwens eveneens een EV-afgeleide. De gloednieuwe Tourneo Courier met 125 pk sterke 1.0 EcoBoost-turbobenzinemotor wordt later in 2023 in productie genomen.


Wilt u meer informatie?


Ontdek de nieuwe Tourneo Courier


###


    • [1] Rijd niet terwijl u afgeleid bent of handapparatuur gebruikt. Gebruik waar mogelijk spraakgestuurde systemen. Sommige functies kunnen geblokkeerd als de auto in de versnelling staat. Niet alle functies zijn compatibel met alle telefoons.
    • [2] Vereist telefoon met actieve dataservice en compatibele software. SYNC 4 bestuurt geen producten van derden tijdens het gebruik. Derden partijen zijn zelf verantwoordelijk voor hun respectievelijke functionaliteit.
    • [3] Laadtijd gebaseerd op computertechnische simulaties van de fabrikant. De oplaadsnelheid neemt af naarmate de batterij zijn volledige capaciteit bereikt. Uw resultaten kunnen variëren op basis van pieklaadtijden en de laadstatus van de batterij.


Nieuws

Promoties

Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws